Képzeld el, hogy épp elkészítettél egy videót, és készen állsz rá, hogy megoszd azt a weboldaladon. Megvan a bejegyzés is hozzá, már csak fel kell töltened a videót a médiakönyvtárba és kész is.

A videó nagyjából 30 perces, a mérete úgy kb 500 MB. De elfér még a tárhelyeden, szóval nincs gond. Befejeződik a feltöltés, rákattintasz a „Közzététel” gombra, és … ekkor elkezd minden tönkremenni.

A látogatóid ilyen visszajelzéseket kezdenek küldözgetni:

„Elkezdtem nézni a videódat, de pár másodperc múlva leállt.”

„Helló! Látom, hogy hol kellene lennie a videódnak, de csak egy fekete doboz jelenik meg a helyén.”

„Mobilon nem lehet lejátszani a videódat.”

Ez fura. Hát korábban működött neked. Felmész a weboldaladra, hogy lecsekkold a videódat. De ezúttal az oldal betöltése mintha örökké tartana. Mitől lett ilyen lassú a webhelyem hirtelen? Néztél videókat más weboldalakon, de soha nem találkoztál ilyen problémákkal.

Mi történik?!? Miért nem tudod hosztolni a videódat a saját tárhelyedről?


„Attól még, hogy tudod tárolni a videóidat a saját tárhelyeden, egyáltalán nem ott kellene. Íme, a 10 ok.”


De mielőtt elkezdenénk sorolni, miért is ne hosztold soha a videóidat a saját tárhelyedről, vegyük át röviden, hogy mi a különbség a videó beágyazása és a saját (WordPress) tárhelyre történő feltöltés között.

Videó beágyazása vs. Saját tárhelyről hosztolás

A videó beágyazása alapvetően kétlépéses folyamat. Először is fel kell töltened a videó fájlodat egy harmadik fél általi videó hoszting szolgáltató tárhelyére, mint amilyen például a YouTube, a Vimeo vagy a Wistia.

Ezután kimásolod a videó URL-jét, és beilleszted/beágyazod a saját WordPress weboldalad egyik bejegyzésébe vagy oldalába. A videó ezután megjelenik a weboldaladon. Maga a videó valójában stream-elve lesz a videó hoszting (Vimeo, Wistia, stb.) szervereiről, nem pedig a Te WordPress weboldalad szerveréről.

A saját tárhelyről hosztolás pedig azt jelenti, hogy a saját webszerveredre töltöd fel a videófájlokat a WordPress beépített fájlfeltöltőjével. Ugyanúgy, mint ahogyan fotókat vagy képeket töltesz fel a weboldaladra.

És most jöjjön az a 10 ok, amiért soha ne hosztold a videóidat a saját web tárhelyedről – különösen akkor ne, ha a weboldalad egy megosztott szerveren található.


10 ok, miért ne hosztold soha a videóidat a saját tárhelyedről


1. A videóknak HATALMAS szerver sávszélesség kell

A videofájlok általában meglehetősen nagy méretűek. A képekkel ellentétben – amelyeket általában kilobájtban mérünk – egy HD-videófájl mérete könnyen meghaladhatja a 300 MB-ot. Most képzeld el, mi történik a szervereddel, amikor több tucat ember próbálja egyszerre megnézni ugyanazt a videót.

A webtárhely-szolgáltatód egy bizonyos nagyságú sávszélességet és erőforrásokat köt le a hálózatán lévő minden szerver számára, melyet egy átlagos forgalom alapján kalkulál ki. Ez azonban nem tartalmazza a nagy médiafájlok egyidejű megtekintésének kiszolgálását több száz (vagy akár még több) látogató számára. Egyetlen nagy videó fájlra vonatkozó túl sok lekérés igen hamar túllépi annak a webszervernek a korlátját, amelyen a Te weboldalad – és esetleg mások weboldala – is megtalálható.

De lehet, hogy idáig el sem jutsz soha, mivel …

2. Fájlméret korlátozások és a tárhelyed mérete

A legtöbb tárhely szolgáltató 50 MB-ra korlátozza a feltölthető fájlok maximális méretét, ami miatt nem lehet néhány percnél hosszabb videófájlokat feltölteni. Ezenkívül a nagy médiafájlok feltöltése megsértheti a tárhely szolgáltató Általános Felhasználási Szabályzatának (ÁSZF) feltételeit, és akár a tárhely fiók leállítását is eredményezheti.

Ezenkívül ha rendszeresen töltesz fel nagy videofájlokat a tárhelyedre, akkor hamar túllépheted a tárhely-fiókod által biztosított tárhely méretet. Főleg, ha készítesz biztonsági másolatot is a weboldaladról. Ráadásul a nagy videófájlok miatt elfoglalt nagyobb lemezterület biztonsági mentése is jelentősen tovább tart.

3. A videó lassan töltődik be vagy lefagy

Ha a videófájlodat egyetlen szerver tárolja korlátozott sávszélességgel, a látogatóid valószínűleg váratlan szüneteket fognak tapasztalni a videó megtekintése közben. Ennek az az oka, hogy a látogatód számítógépe arra vár, hogy a fájlt letöltse vagy streamelje a saját számítógépére. Még rosszabb, ha a látogatódnak lassabb internete van. Ez bizony elég idegesítő tud lenni.

4. A webes videóknak nincs egységes szabványuk

A jelenlegi HTML5 specifikáció nem határozza meg, hogy a böngészőknek mely videóformátumokat kellene támogatniuk. Emiatt a böngészők nem egységesek, és mindegyik más-más formátumot támogat. A Safari lejátssza a H.264 (MP4) videókat, de a WebM-et vagy az Ogg-ot nem. A Firefox lejátssza az Ogg vagy WebM videókat, de nem játsza le a H.264-et. Szerencsére a Chrome az összes főbb videóformátumot lejátssza. Ezért ha szeretnéd, hogy a videód lejátszható legyen az összes böngészőben, akkor több formátumba érdemes konvertálnod a videódat: .mp4, .ogv és .webm

Így most már 3 különböző videófájlt kell feltöltened, mindegyiket egyesével több száz MB méretben.

5. Át konvertáltad a videódat mobil méretekre is?

A látogatóid egy része asztali számítógépről vagy laptopról fogja nézni videóidat gyors internettel. Ezeknek az látogatóknak érdemes nagy, HD-minőségű videót stream-elni, hogy teljes képernyőn nézhessék jó minőségben. Az 1080p vagy 720p felbontás erre elegendő (bár manapság már nem ritka a 4K-s felbontású videó megtekintés).

Nagy valószínűséggel azonban többen fogják megtekinteni a videódat mobileszközről (mobilról, táblagépről). Emiatt létre kell hoznod kisebb felbontású (és méretű) változatokat (540p, 480p, 360p, 240p, stb). Ráadásul legtöbben a mobilnetüket használják ezeken az eszközökön, ahol nem korlátlan és nem is olyan gyors az internet. Ezenkívül gondolnod kell az otthoni lassabb internetkapcsolattal rendelkező látogatókra is, akik nem tudnak nagyobb méretű és felbontású videót megtekinteni.

Ez azt jelenti, hogy a videódból nagyjából fél tucat különböző méretű és formátumú videófájlra lesz szükség, hogy a videó megtekinthető legyen az összes főbb böngészőn és eszközön. De honnan tudja a weboldalad, hogy ezek közül a fájlok közül melyiket kell kiszolgálnia az egyes felhasználóknak?

6. Szükséged lesz egy videólejátszó szoftverre

A videólejátszó egy kis szoftver, amelyet telepítened kell a weboldaladra, hogy az automatikusan észlelhesse, hogy milyen eszköz (PC, tablet, mobil, stb.) kéri le a videót, illetve milyen kapcsolati sebességgel. Ezután a megfelelő változatot küldi el az adott látogatónak.

Több kiváló szoftver képes megoldani ezt a feladatot (például a Video.js), de a WordPress tartalmaz egy beépített videólejátszót, ami miatt szükségtelen beszerezned egy harmadik féltől származó videóbővítményt. Ez remek hír!

Azonban ez egy kicsit trükkös lesz …

7. Nehézkes kódolás (esetleg rövidkódok használata)

Függetlenül attól, hogy harmadik féltől származó beépülő modult használsz-e vagy a WordPress beépített videólejátszó szoftverét, szükség lesz egy kis kódolásra, amely megmondja a videólejátszódnak, hogy milyen formátumokat hoztál létre, valamint hogy azok hol találhatók a szerveren. Ez a kód valahogy így néz ki:

<video poster="movie.jpg" controls>
<source src="movie.webm" type='video/webm; codecs="vp8.0, vorbis"'/>
<source src="movie.ogg" type='video/ogg; codecs="theora, vorbis"'/>
<source src="movie.mp4" type='video/mp4; codecs="avc1.4D401E, mp4a.40.2"'/>
<p>This is fallback content</p>
</video>

Még a WordPress beépített videó megoldása mellett is létre kell hoznod egy az alábbihoz hasonló rövid kódot:

[video width="960" height="540" mp4="movie.mp4" ogv="movie.ogv" webm="movie.webm"]

Akkor mostanra megfelelően összeállítottál egy rövid kódot, feltöltötted a videófájlt sok változattal a szerveredre, és telepítettél egy videólejátszó szoftvert, amely kezeli az összes „színfalak mögötti” detektálást és egyebeket.

No, de ennyi küszködés után miért néz ki a videód egyes böngészőkben/eszközökön jobban, mint a többiben?

8. Változó minőség webböngészőnként

Emlékszel? Korábban azt mondtam, hogy több különböző formátumra és méretűre kell konvertálnod a videódat? Ezért szükséged lesz egy szoftverre/alkalmazásra, hogy a fájlokat ezekre a formátumokra konvertáld. Sok videó konvertáló alkalmazás közül választhatsz. És még az is előfordulhat, hogy egynél többre lesz szükséged a különféle formátumokká konvertáláshoz.

Sajnos minden alkalmazás kissé eltérő módon kezeli a konvertálási folyamatot. Ez pedig változó minőséget eredményez. Lehet, hogy a videó nagyszerűen néz ki MP4-ként, azonban a Firefox az OGG-fájlt már szemcsésen vagy bitképesnek jeleníti meg.

Tovább rontja a helyzetet, hogy minden böngésző másként kezeli a videólejátszást. Ugyanaz a videófájl fantasztikusan néz ki az egyik böngészőben, de borzalmasan a másikban. Számtalan órát tölthetsz azzal, hogy kísérletezz a konvertáló szoftver beállításaival, hogy minden jól nézzen ki.

9. Az elveszett láthatóság és forgalom

A YouTube a legnépszerűbb videó hoszting platform a világon. Ráadásul ez az az első hely, amit a legtöbben meglátogatnak, ha valamit keresnek. Ha videódat egy ilyen videómegosztó platformon (például YouTube-on vagy a Vimeo-n) tárolod, profitálhatsz ezek népszerűségéből. Sokan meg fogják találni a videódat – és ezen keresztül a weboldaladat –, akik addig nem is hallottak rólad.

Ráadásul ezeknek a szolgáltatóknak a közösségi megosztási funkciói arra ösztönzik a látogatókat, hogy megosszák a videókat barátaikkal, családtagjaikkal, tovább növelve ezzel az elérést.

10. Készülj fel a hacker-ekre, videó tartalmad lopására

Ha védeni szeretnéd a videótartalmadat, mert például egy fizetős tanfolyamod része, akkor arról is gondoskodnod kell, hogy videófájljaidat ne tölthessék le rosszban sántikáló egyének, akik aztán illegálisan terjesztik tovább különböző fájlmegosztó oldalakon.

A Videolink szolgáltatáson keresztül használhatod a Vimeo PRO előfizetés egyik nagyszerű funkcióját, a domain szintű védelmet. Ezzel elrejtheted a videóidat a nyilvánosság elől, azonban megadhatsz egy domaint, ahova ez a videó beágyazható. Ezzel biztosíthatod, hogy videóidat csak a Te saját weboldaladon lehessen megtekinteni.

Összegezve: Mi a legjobb módja videóid tárolásának?

A videó megosztó (hoszting) szolgáltatók az előző 10 dologról mind gondoskodnak helyetted. Nem kell órákat töltened azzal, hogy 1-1 videó esetében megoldjad ezeket a gondokat. Csak feltöltöd a videódat valamelyikre, beágyazod a weboldaladba, és készen is vagy: a videód minden eszközön, minden böngészőben megfelelő módon és minőségben fog megjelenni. Ezenkívül egyes videómegosztók (Vimeo, Wistia) még a videótartalmad védelméről is gondoskodnak. (A YouTube jelenleg nem tudja ezt a fajta védelmet biztosítani.)

A videó automatikusan megjelenik a weboldalon, ahová beágyaztad. Maga a videófájlodat a videószolgáltató egy világméretű szerverhálózatról stream-eli, nem a Te saját WordPress tárhelyedről.

A videólejátszó automatikusan észleli a látogató eszközét, böngészőjét és internet kapcsolati sebességét, és automatikusan a számára legoptimálisabb videófájl változatot jeleníti meg neki. Nem kell semmit sem telepítened a weboldaladra. Nincsenek állandóan frissítendő bővítmények/plugin-ok. Nem kell trükkös kód.

A videó szolgáltatók redundáns webszerverek hatalmas hálózatát alkalmazzák szerte a világon. Amikor feltöltesz egy videót, az automatikusan lemásolódik a tartalomszolgáltató hálózatán (CDN) lévő összes szerverre, ami azt jelenti, hogy amikor a weboldalad látogatója meg akar tekinteni egy videót, a rendszer a helyéhez legközelebbi csomópontról szolgálja ki, biztosítva ezzel a zökkenőmentes videólejátszást és az élvezetes megtekintési élményt.

A videód megtekintői nem tapasztalnak hibát. A videód a kívánt módon fog megjelenni, függetlenül, hogy milyen eszközt vagy böngészőt használ a látogatód.

Tehát soha ne tárold a videóidat a saját tárhelyeden. Hagyd, hogy mindent a videómegosztó szolgáltató intézzen helyetted! A Videolinken keresztül mindezt elérheted egy egyszerű admin felületen keresztül alacsony, használatalapú havi díjért.