Ha szeretnéd a videóid méretét csökkenteni anélkül, hogy jelentősen romlana a minőségük, és mindezt ingyen, egy egyszerű, megbízható szoftverrel szeretnéd megtenni, akkor a Handbrake tökéletes választás a számodra. A Videolinkre feltöltendő optimális méretű videófájljaid létrehozására, konvertálására ideális.

Itt egy lépésről lépésre útmutató a használatához:

Handbrake rövid használati útmutató:

1. Lépés: Töltsd le és telepítsd a Handbrake-et a számítógépedre

2. Lépés: Nyisd meg a videót a Handbrake-ben

  • Indítsd el a Handbrake-et.
  • Kattints az „Open Source” gombra, válaszd ki a tömöríteni kívánt videófájlodat a számítógépeden, majd nyomj az „Open” (Megnyitás) gombra.

3. Lépés: Válassz formátumot és tömörítőt (=encoder)

  • A Format-nál válaszd ki az „MP4„-et, mert ez a legtöbb eszközzel kompatibilis.
  • A „Video” fülön a „Video Encoder„-nél válaszd a H.264 vagy H.265 (x265) tömörítőt (encoder). A H.264 (x264) kompatibilisebb, biztonságosabb választás. A H.265 (x265) jobban tömörít, de több időbe telik a feldolgozása.

4. Lépés: Állítsd be a minőséget

  • A „Video” fülön használd a „Quality” csúszkát. Az RF (Rate Factor) értékét állítsd 20-24 közöttire 1080p videókhoz, ami jó egyensúlyt kínál a minőség és a fájlméret között.

5. Lépés: Állítsd be a felbontást (1080p)

  • A „Dimensions” fülön győződj meg róla, hogy a „Resolution Limit” (=felbontás) „1080p HD” legyen. Ez elegendő, minőségi felbontás a Videolinkre feltöltendő videóikhoz. Ennél nagyobb (2K vagy 4K) felbontásban jelenleg elenyészően kevesen (1% alatt) nézik a videókat (főleg mobil eszközökön).

6. Lépés: További beállítások

  • A további beállításokkal (Filters, Audio, Subtitles fülek) nem kell törődnöd, hagyd úgy őket, ahogy be vannak állítva.

7. Lépés: Tömörítés elindítása

  • A jobb alsó sarokban lévő Browse gombra kattintva tudod beállítani, melyik mappádba készüljön el az átkonvertált videó.
  • Ha minden beállítás megfelelőnek tűnik, kattints a „Start” gombra felül, és a Handbrake elkezdi a videó tömörítési folyamatát. Alul láthatod a folyamat állását (Encoding Job) százalékban.

Források:

https://help.systeme.io/article/285-how-to-compress-a-video-with-handbrake

https://handbrake.fr/docs/en/latest/workflow/adjust-quality.html